MOBILTELEFONER

Vi har de mest populära mobiltelefonerna från de största återförsäljarna med eller utan abonnemang. Besök vår mobilväljare för att se hela vårt sortiment. Ett tips är att titta in på vår kampanjsida för att ta del av tidsbegränsade erbjudanden.
Välkommen till Phone House!4 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA KÖPA EN NY MOBILTELEFON

1: Hur smart?
Vill du ha en telefon att ringa och kanske SMS:a med, eller vill du ha en smartphone för att kunna läsa e-post, installera appar och kolla Facebook? En smartphone är ofta större än en konventionell och har också något sämre batteritid. Å andra sidan så kan den göra mycket mer.

2: Vilket operativsystem?
Smartphones finns med Android, iOS och Windows Phone 8. De kan i stort sätt samma saker, men ser något annorlunda ut och fungerar på något skilda vis. Fråga din säljare så förklarar vi.

3: Vilken storlek?
Smartphones finns med skärmstorlekar på mellan 3,2 och 5,5 tum. Större skärm betyder också större telefon, så prova gärna i någon av våra butiker vilken storlek som passar dig.

4: Hur tålig ska den vara?
Är din telefon alltid trygg i din ficka eller väska, eller ska den tåla lite tuffare tag? Det finns vattenskyddade och stöttåliga smartphones. Hör med vår butikspersonal eller sök på vattentålig på webben.

ORDLISTA MOBILTELEFONER

3G – Förkortning för tredje generationens mobila nätverk. I och med 3G har mobiltelefonen snabb uppkoppling på upp till teoretiska 42 Mbit/s.


4G – Förkortning på fjärde generationens mobila nätverk. Ger nedladdningshastigheter på 80-100 Mbit/s till din mobiltelefon. Bygger på LTE-standarden.


Bluetooth – Trådlös teknik med namnet inspirerat av vikingakungen Harald Blåtand. Ger möjligheten att föra över bild, ljud och video trådlöst i ett område på cirka 10 meter. Används mycket i enheter som till exempel headset eller stereo-enheter. En förhållandevis strömsnål standard, särskilt i viloläge.


Display – Finns huvudsakligen med OLED-teknik och LCD. OLED (organic light emitting diode) har djup svärta och klara färger, men hanterar inte solljus riktigt lika bra som LCD. Finns även i varianter som AMOLED utvecklingar därav. LCD (Liquid crystal display) är en äldre teknik men sägs ge mer rättvisande färger. Finns även med tiläggen IPS, och Retina.


Drifttid – Hur länge du kan använda telefonen på en uppladdning av batteriet. Drifttiden anges i Stand-by-tid och samtalstid. Du kan få antingen lång stand-by-tid om du inte ringer. En telefon kan till exempel ha 40 timmars standby-tid eller 4 timmars samtalstid.


Dual Core, Quad Core –Antalet processorkärnor i processorn. Varje processorkärna kan hantera en instruktion åt gången, varför en dubbelkärnig (dual core) eller  fyrkärnig (quad core)-processor kan hantera fler instruktioner och alltså räkna snabbare.


EDGE – Enhanced Data rates for GSM Evolution. En uppgradering av GPRS-tekniken som ger högre datahastigheter än GSM. Ligger i hastighet mellan GSM och 3G och ger som bäst uppkopplingshastigheter på 0,384 Mbit/s.


Gorilla Glass – Ett särskilt härdat glas framtaget för mobiltelefonskärmar. Klarar slag och stötar i mycket större utsträckning än ett vanligt glas. Ursprungligen framtaget från företaget Corning, nu med flera efterföljare.


HDR – High Dynamic Range betyder att kameran snabbt tar flera bilder med olika exponering och lägger ihop dem. Resultatet är att du får bra teckning i både det ljusa och det mörka i bilderna.


LTE – Long Term Evolution. Standard för fjärde generationens mobilnät. LTE-standarden medger hastigheter för nedladdning på uppåt 300 Mbit/s och cirka 80 Mbit/s för att ladda upp.


Megapixlar – Kamerans upplösning. Du får tillräckligt stora bilder för exempelvis utskrifter med en 5-megapixelkamera, och en åttamegapixelkamera klarar fina utskrifter i A4-storlek. Fler megapixlar betyder inte automatiskt bättre bilder, kamerans lins, bländare, chip och bildbehandlingsalgoritm spelar större roll.


NFC – Near Field Communcation eller Närfältskommunikation. Låter din mobil läsa av NFC-chip på ett avstånd av max cirka 10 cm. Ger möjligheten att t. ex. låta mobiltelefonen ta hand om betalningar, agera bussbiljett eller föra över ljud till din stereo. Man kan även låta chipen ställa in mobiltelefonen, t. ex. för bilbruk, tyst läge för natten etc, bara genom att röra vid en NFC-försedd enhet. NFC-chipet är så pass litet att det kan sättas i ett klistermärke eller ett något tjockare visitkort.


Operativsystem – Det system som har hand om telefonens alla funktioner. På smartphones låter systemet dig installera appar och till viss del ändra utseende på din telefon. De vanligaste operativsystemen är Android, Apples iOS och Windows Phone 8.


Quadband – En mobiltelefon som fungerar på fyra frekvensband. Telefonen och basstationen väljer frekvensen med bäst signal vilket ger bättre täckning.


Upplösning – HD - High Definition sägs om skärmar som har 1280 x 720 pixlars upplösning. Full HD-skärmar har 1920 x 1080 pixlars upplösning.