PHONE HOUSE TESTAR 4G

Vi jämför täckningen och hastigheten med alla operatörer i 4G-nätet. Genom att granska hur snabbt det går i mobilen med Telia, Tele2, Tre och Telenor kartlägger vi 4G-nätet i olika områden. Vi har mätt 4G i städer, på stranden, i skärgården, i tunnelbanan, i fjällen och vi kommer fortsätta hitta nya områden där vi kan jämföra de olika operatörerna.

4G-TESTER I SVERIGE

SVENSKA FJÄLLEN

4G-test i Fjällen

Klicka på bilden för att se resultatet.

NORRKÖPING INNERSTAD

4G-test i Norrköping

Klicka på bilden för att se resultatet.

STOCKHOLMS TUNNELBANA

4G-test i Stockholms tunnelbana

Klicka på bilden för att se resultatet.

SVERIGES BADORTER

4G-test i badorter

Klicka på bilden för att se resultatet.

SKÄRGÅRDEN 2014

4G-test i Stockholms skärgård

Klicka på bilden för att se resultatet.

STÄDER I NORRLAND

4G-test i Norrland

Klicka på bilden för att se resultatet.

VAD ÄR 4G?

För många är en snabb internetuppkoppling något viktigt för välbefinnandet. I så fall är 4G en välgärning för folkhälsan. Fortsätt läs så förstår du varför.Att messa sina kompisar är minst lika viktigt, eller till och med viktigare, än att prata med dem. Att kunna se en bra film när andan faller på utan att behöva ta en tur till videobutiken eller hoppas på att någon av TV-kanalerna har något som passar. Många lyssnar på all sin musik från streaming-tjänster som Spotify eller Wimp.DET ÖVERBELASTADE 3G-NÄTET

I och med den ökande försäljningen av smarta mobiler och tablets har mobilsurfandet faktiskt fått operatörernas nät att knäa. Surfandet på mobilen har blivit så populärt att operatörernas 3G-nät blivit överbelastade. Att musiken börjar hacka, filmen stannar upp eller att Facebook plötsligt inte går att nå har skapat stor irritation bland användarna. Vad är lösningen? Det kan vara 4G.VAD ÄR 4G?

4G är, till skillnad från 3G, ett nät bara avsett för datakommunikation och inte tal. I de äldre 2G och 3G-näten samsas både tal och data. Utbyggnaden av 4G-nätet i Sverige har pågått sedan 2009 och nu kan alla operatörer erbjuda 4G-tjänster. Du kan dra nytta av 4G både i mobiltelefoner, tablets, datorer och i routrar för att skapa ett lokalt w-lan och bekvämt koppla upp flera enheter för snabb, trådlös surf.»Utbyggnaden av 4G-nätet i Sverige har pågått sedan 2009 och nu kan alla operatörer erbjuda 4G-tjänster«

HUR SNABBT ÄR 4G?

Den teoretiska hastigheten för 4G är cirka 80 Mbit/s nedladdningshastighet, men på några ställen i Sverige har Phone House 4G-patrull faktiskt mätt upp över 100 Mbit/s. Höga siffror i teorin, men vad betyder det i praktiken?
Jo, med 4G kan du kan titta på strömmad video i riktigt hög kvalitet, spela onlinespel utan nämnvärd fördröjning eller surfa flera personer på samma uppkoppling utan att nätet segar. Det första du märker på en smartphone som har 4G är att webbsidorna fullkomligen smäller upp i webbläsaren. Bilder, inbäddade filmer och text laddas på direkten. Det finaste med 4G är att det är portabelt – du har alltid uppkopplingen med dig. Dessutom kan du med en smartphone dela med dig av din uppkoppling till datorn eller till surfplattan.

FRÅGOR OCH SVAR

5 VANLIGA FRÅGOR OM 4G

1. KOSTAR ETT ABONNEMANG MER MED 4G?

Nej, 4G ingår i de flesta abonnemang. Men tänk på att skaffa ett abonnemang med lite mer data. Det går fortare att surfa upp datamängden med 4G.2. FÅR JAG SÄMRE 3G-TÄCKNING NÄR DET INTE FINNS 4G-TÄCKNING?

Nej då, telefonerna har stöd för alla nät och växlar sömlöst mellan 2G, 3G och 4G.3. HUR HÖG HASTIGHET BEHÖVER JAG FÖR ATT KOLLA WEBB-TV I MOBILEN?

Det krävs en uppkoppling som stabilt levererar mellan 5-10 Mbit/s. Det kan du självklart också få med en 3G-uppkoppling. Med en bra 4G-uppkoppling med kanske 20- 30 Mbit/s kommer du enkelt att kunna se den allra högsta kvaliteten.4. JAG SPELAR ONLINESPEL. MÄRKS DET SKILLNAD MED 4G?

En bra 4G-uppkoppling har tillräckligt låg latens för att online-spelen ska flyta fint.5. HAR VI SAMMA 4G-FREKVENSER I SVERIGE SOM I EUROPA?

I Europa liksom i Sverige används frekvenserna 800, 2600 och även 1800. I Sverige har vi dessutom 4G på 900 MHz och den frekvensen är vi i princip ensamma om. Det är bara Tele2 och Telenor i Sverige som använder den frekvensen i hela Europa.